Synteza AB-PICA

Profesor

Administrator
Członek ekipy
Rejestracja
Kwi 24, 2025
Postów
49
Reakcji
22
Punktów
8
1-Pentyl-3-(trifluoroacetylo)indol.

1.
Schłodzoną (0 *C) zawiesinę NaH (60% dyspersja w oleju mineralnym, 68 g) w DMF (1000 ml) potraktowano roztworem indolu (100 g) w DMF (200 ml).
2.
Ogrzano do rt i mieszano przez 10 min.
3.
Mieszaninę schłodzono do 0*C, powoli potraktowano odpowiednim 1-bromopentanem (135 g), ogrzano do rt i mieszano przez 1 h.
4.
Roztwór schłodzono do 0*C, potraktowano (CF3CO)2O (300 ml), ogrzano do rt i mieszano przez 1 h.
5.
Mieszaninę wylano na lodowatą wodę (6000 ml) i energicznie mieszano.
6. Mieszaninę przefiltrowano, a osad wysuszono, uzyskując surowy produkt w postaci czerwonego ciała stałego, który wykorzystano w następnym etapie bez oczyszczania, uzyskując 100%.


NlJ4p3KPQo


Kwas 1-pentylindolo-3-karboksylowy.

1.
Do wrzącego roztworu KOH (66 g) w MeOH (120 ml) dodano, porcjami, roztwór odpowiedniego surowego 1-pentylo-3-trifluoroacetyloindolu (100 g) w toluenie (300 ml).
2.
Po ogrzewaniu pod chłodnicą zwrotną przez 2 h, mieszaninę schłodzono do temperatury otoczenia i dodano H2O (1000 ml).
3.
Warstwy rozdzielono, a warstwę organiczną ekstrahowano 1M NaOH (350 ml) aq.
4.
Połączone fazy wodne zakwaszono do pH 1 za pomocą 10M aq. HCl, ekstrahowano Et2O (3x500 ml) i wysuszono (MgSO4), a rozpuszczalnik usunięto pod zmniejszonym ciśnieniem.
5. Surową substancję stałą rekrystalizowano z i-PrOH, otrzymując odpowiednie 37 g kwasu 1-pentyloindolo-3-karboksylowego w postaci bezbarwnych kryształów.

VtieHL6vg4


AB-PICA ((S)-N-(1-amino-3-metylo-1-oksobutan-2-ylo)-1-pentylo-1H-indolo-3-karboksyamid).

1.
Roztwór kwasu 1-pentyloindolo-3-karboksylowego (100 g) w DMF (1000 ml) poddano działaniu EDC (83 g), HOBt (59 g), DIPEA (190 g), L-walinamidu (100 g) i mieszano przez 24 h.
2.
Mieszaninę rozdzielono pomiędzy H2O (2000 ml) i EtOAc (1000 ml), warstwy rozdzielono, a warstwę wodną ekstrahowano EtOAc (2x500 ml).
3.
Połączone fazy organiczne wysuszono (MgSO4), a rozpuszczalnik odparowano pod zmniejszonym ciśnieniem.
4. Surowe produkty oczyszczono przez rekrystalizację, otrzymując 116 g (81%) białego ciała stałego.

Ym4qvjXILR
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Góra